Vanaf 1 juli 2025 schrapt Vlaams minister van Werk Zuhal Demir de korting op sociale bijdragen voor werkgevers die werknemers van 62 jaar en ouder in dienst houden. Ondanks het verdwijnen van deze specifieke maatregel blijven er in het Vlaamse Gewest nog diverse andere fiscale voordelen voor werkgevers bestaan.
Doelgroepkortingen
Werkgevers kunnen gebruik maken van diverse doelgroepkortingen, die zorgen voor een verlaging van sociale bijdragen:
Eerste werknemer: bij de aanwerving van een eerste werknemer in de privésector ontvangt een werkgever een maximale korting van 3100 euro per kwartaal, geldig gedurende de volledige tewerkstellingsperiode.
Tweede en derde werknemer: voor de tweede werknemer bedraagt de korting 13.750 euro, verspreid over 13 kwartalen. Voor de derde werknemer is dit 11.250 euro, ook verdeeld over 13 kwartalen. De korting hoeft niet opeenvolgend opgenomen te worden en kan over 20 kwartalen worden gespreid.
Langdurig werklozen: sinds 1 oktober 2023 kunnen werkgevers die langdurig werklozen (minstens twee jaar ingeschreven bij de VDAB) aanwerven, een korting van 1000 euro per kwartaal krijgen gedurende vier kwartalen. Deze geldt zowel voor jonge als oudere werknemers, mits ze minstens 80 procent werken. Bij een arbeidsduur van 50 tot 79 procent wordt de korting proportioneel aangepast.
Arbeidsduurvermindering: voor een vrijwillige vermindering van de arbeidsduur met minimaal één uur per week kunnen werkgevers een financiële tegemoetkoming krijgen, afhankelijk van de omvang van de reductie. Deze korting geldt voor een periode van 4 tot 16 kwartalen.
Mensen met een arbeidsbeperking: werkgevers die personen met een door de VDAB erkende arbeidsbeperking aannemen, kunnen maximaal vijf jaar financiële ondersteuning ontvangen. Deze bestaat uit een loonpremie, berekend als percentage van het loon, en een begeleidingspremie afhankelijk van de benodigde ondersteuning.
Horecasector: horecaondernemingen die met een geregistreerde kassa werken, kunnen een korting ontvangen voor maximaal vijf voltijdse werknemers. De vermindering bedraagt 500 euro per kwartaal per werknemer en 800 euro voor werknemers jonger dan 26 jaar.
Vrijstelling van bedrijfsvoorheffing
Bovendien kunnen werkgevers onder specifieke voorwaarden profiteren van een vrijstelling van bedrijfsvoorheffing. Dit houdt in dat ze de ingehouden voorheffing volledig of gedeeltelijk mogen behouden. Deze regeling geldt onder andere voor start-ups, werknemers in ploegen- of nachtdiensten, overuren en bepaalde wetenschappelijke onderzoeksactiviteiten.
Bron: De Tijd, 16 november 2024