Op 22 juli 2024 trad een belangrijke wijziging in werking in het Wetboek van Vennootschappen en Verenigingen (WVV), waarbij een verzetsrecht werd ingevoerd voor vennoten van maatschappen, vennootschappen onder firma (VOF) en commanditaire vennootschappen (CommV).
Deze vennoten kunnen voortaan verzet aantekenen tegen een gerechtelijke uitspraak die hun vennootschap veroordeelt, zelfs als ze zelf niet bij de procedure betrokken waren.
Traditioneel waren vennoten hoofdelijk aansprakelijk voor de schulden van hun vennootschap, wat betekende dat een uitspraak tegen de vennootschap ook bindend was voor hen, zelfs zonder hun deelname aan de rechtszaak. De wet van 21 april 2024 introduceerde daarom het verzetsrecht, zodat vennoten zichzelf kunnen verdedigen tegen gerechtelijke vonnissen die zonder hun medeweten zijn genomen. Dit biedt meer rechtszekerheid en beschermt vennoten tegen onverwachte veroordelingen.
De noodzaak voor deze wijziging kwam voort uit een arrest van het Hof van Cassatie in 2018, dat juridische ongelijkheid tussen vennoten blootlegde. De nieuwe wet zorgt ervoor dat vennoten eerlijk worden behandeld en sluit aan bij rechten die in andere rechtsgebieden, zoals het fiscaal en faillissementsrecht, al bestaan.
Bron: PKF Bofidi Legal