Terug naar overzicht

Hoe een debet rekening-courant wegwerken?

Door Accountants Academy op

Bestuurders of aandeelhouders nemen vaak bedragen op via hun rekening-courant, wat kan resulteren in een debet saldo. Dit betekent dat de vennootschap een vordering heeft op de betrokken persoon.

Om fiscale problemen en juridische complicaties te vermijden, is het belangrijk om een debet rekening-courant aan te zuiveren. Hieronder volgen enkele methoden om dit te doen.

Manieren om een debet rekening-courant aan te zuiveren

  1. Gewone terugbetaling
    • De eenvoudigste manier is om de openstaande schuld in contanten terug te betalen aan de vennootschap. Dit kan in één keer, via gespreide betalingen, of door bijvoorbeeld niet uw volledige nettoloon uit te betalen.
  2. Verrekening met netto dividenden
    • Een andere methode is om de debet rekening-courant te verrekenen met netto dividenden die de vennootschap aan de betrokken persoon uitkeert. Het netto bedrag van de dividenden wordt gebruikt om de schuld te verminderen.
    • Voorbeeld: Stel dat de vennootschap een dividend uitkeert van € 10.000 aan een aandeelhouder met een debet saldo van € 7.000. Het netto dividend na aftrek van 30% roerende voorheffing kan direct gebruikt worden om het debet saldo aan te zuiveren.
    • De roerende voorheffing kan lager zijn afhankelijk van de fiscale situatie, zoals bij VVPRbis-aandelen of bij het aanleggen van liquidatiereserves.
  3. Verkoop van persoonlijke activa aan de vennootschap
    • De betrokken persoon kan persoonlijke activa (zoals een wagen of onroerend goed) verkopen aan de vennootschap. De verkoopprijs wordt vervolgens gebruikt om de debet rekening-courant aan te zuiveren.
    • Het is belangrijk dat de verkoopprijs marktconform is om problemen met de fiscus te voorkomen.
  4. Toekenning van aandelenopties
    • Een bezoldigd bestuurder van een Belgische vennootschap kan een bonus toekennen in de vorm van een aandelenoptieplan, wat fiscaal gunstiger is dan een cashbonus of dividenduitkering.
    • Na een blokkeringsperiode van één jaar kunnen de opties terug verkocht worden aan de vennootschap, en de verkoopprijs kan verrekend worden met de debet rekening-courant.

Conclusie

Het aanzuiveren van een debet rekening-courant kan op verschillende manieren, afhankelijk van de specifieke situatie van de vennootschap en de betrokken persoon. Desalniettemin is het raadzaam om een debetstand rekening-courant steeds te vermijden om fiscale en juridische problemen te voorkomen.

Bron: liberoo