Terug naar overzicht

Giften en belastingvoordeel: Hier moet u aan voldoen

Door Accountants Academy op

Geld doneren aan een erkend goed doel kan fiscaal aftrekbaar zijn, zolang u aan bepaalde voorwaarden voldoet.

Wanneer u een gift van minstens 40 euro doet aan een erkend goed doel, komt u in aanmerking voor een belastingvermindering van 45% van het geschonken bedrag. Dit betekent dat u bij een gift van 40 euro 18 euro kunt terugkrijgen via uw belastingaangifte.

Er is een limiet: maximaal 10% van uw netto belastbaar inkomen kan fiscaal aftrekbaar zijn. Als u meer dan die 10% doneert, wordt het belastingvoordeel automatisch beperkt.

De gift moet persoonlijk zijn, wat betekent dat het belastingvoordeel alleen geldt als de gift afkomstig is van degene die er aanspraak op maakt. Giften uit bijvoorbeeld collectieve inzamelingen of natura komen niet in aanmerking voor een fiscaal attest.

Alleen giften aan erkende instellingen zijn fiscaal aftrekbaar. Dit geldt ook voor giften aan buitenlandse doelen, mits deze gelijkwaardig zijn aan erkende Belgische instellingen. Giften aan onderzoeksinstellingen die verbonden zijn aan politieke partijen komen echter niet in aanmerking.

Om het belastingvoordeel te claimen, heeft u een fiscaal attest van het goede doel nodig. Vanaf 1 januari 2024 moet op dit attest ook uw rijksregisternummer of het ondernemingsnummer van rechtspersonen worden vermeld. Deze verplichting geldt voor attesten die vanaf 2025 worden gebruikt voor de belastingaangifte.

Bron: FRWRD