Nieuws | Accountants Academy

Europese subsidieoproep voor efficiëntere HR-werking in kmo’s - Accountants Academy

Geschreven door Olivier Vercamer | 28 augustus 2024

In een snelgroeiende kmo is het van essentieel belang dat de organisatiestructuur en -cultuur gelijke tred houden met deze groei. Welk talent zet u in voor nieuwe taken? Hoe creëert u vanuit HR een breed draagvlak om organisatiewijzigingen door te voeren? Hoe trekt u snel nieuwe medewerkers aan en houdt u bestaande collega’s aan boord?

Met de nieuwe subsidie-oproep ‘Anders organiseren’ ondersteunt Europa WSE – vroeger bekend als ESF Vlaanderen – kmo’s in dit groeiproces. Via deze oproep kunnen bedrijven de nodige ondersteuning krijgen om de groeipijnen in hun interne werking aan te pakken. Dit kan onder meer op het vlak van:

  • interne organisatie
  • taakverdeling tussen afdelingen
  • coaching van leidinggevenden
  • communicatie vanuit het management
  • etc.

Hoeveel bedraagt deze Europese subsidie?

Wilt u als ondernemer de nodige externe expertise inhuren om (één van) deze werkdomeinen grondig door te lichten en de nodige medewerkers in te zetten? Dan is hiervoor een subsidie beschikbaar van 80.000 euro per project. Deze subsidie biedt tot 70% dekking van uw eigen personeelskosten en eventuele uitgaven aan externe dienstverleners.

U moet uw steunaanvraag indienen vóór 31 oktober 2024, met een geplande startdatum voor projecten op 1 februari 2025.

Voor wie is deze subsidie bestemd?

Deze nieuwe oproep is bestemd voor kmo’s uit de profit- en socialprofitsector (inclusief vzw’s, woonzorgcentra…) die gevestigd zijn in het Vlaams Gewest. Een onderneming moet minstens voldoen aan de criteria van een kleine onderneming (dit is een balanstotaal tussen 2 en 10 miljoen euro én tussen 11 en 50 werknemers op de payroll).

Deze oproep is niet toegankelijk voor micro-ondernemingen.

Hoe verloopt de aanvraag?

De oproep verloopt in 2 fases:

1.   Verkenningsfase (5 maanden): Analyse van de huidige organisatiestructuur en -cultuur, identificatie van verbeterpunten en vaststelling van meetbare doelen. Er wordt een actieplan voorbereid voor de volgende fase.

2.   Uitvoeringsfase (19 maanden): Uitvoering van het actieplan met structuur- en cultuurinterventies, zoals workshops over taakverdeling binnen en tussen teams, coaching van leidinggevenden en verbetering van psychologische veiligheid, etc.

Meer info: https://www.europawse.be/praktische-info/openstaande-oproepen/anders-organiseren

Bronnen: Europa WSE / Moore / Baker Tilly