CSRD-rapportering: start vanaf april 2024
Wist je dat de deadline voor de eerste CRSD-rapportering in beeld komt? Ondernemingen die CSRD-rapporteringsplichtig zijn, moeten tijdig starten met de voorbereiding van deze verplichting.
De Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD) biedt bedrijven een gestandaardiseerd kader om hun impact op het milieu, maatschappij en governance (ESG) te meten en te communiceren. Door het bevorderen van transparantie helpt CSRD bedrijven verantwoordelijkheid te nemen voor hun acties en stakeholders te informeren over hun duurzaamheidsinspanningen. Dit bevordert vertrouwen en loyaliteit bij klanten, investeerders en andere belanghebbenden. Bovendien stimuleert het concurrentievermogen en innovatie.
Welke bedrijven komen in het vizier?
- Ben je een beursgenoteerd (groot) bedrijf of een onderneming van openbaar belang? Dan geldt een rapportering in 2025 over boekjaar 2024
- Ben je een groot bedrijf (netto-omzet > 50 miljoen euro; en/of balanstotaal > 25 miljoen euro; en/of > 250 werknemers)? Hou dan rekening met een rapportering in 2026 over boekjaar 2025
- Ben je een beursgenoteerde kmo? In dit geval geldt een rapportering in 2027 over boekjaar 2026
- Maak je (als kmo) deel uit van het ecosysteem (als leverancier, klant, partner,…) van een bedrijf uit de eerste drie categorieën? Dan worden jouw inspanningen mee opgenomen in hun rapportering
April 2024: de startlijn
Met de eerste deadline in zicht, moeten ongeveer 2.500 Belgische bedrijven de nodige voorbereidingen starten.
Een rapport in 2026 moet de evolutie van duurzaamheidsdoelstellingen gedurende 2025 weergeven. Dit betekent dat tegen 1 januari 2025 alle duurzaamheidsparameters, KPI’s en data-opvolgprocessen bekend moeten zijn. Als u vanuit deze deadline terugrekent, ligt april 2024 vast als uiterste startpunt om dit proces op gang te trekken.
Complex identificatieproces van materialiteiten
Het identificatieproces van materialiteiten in het kader van CSRD-duurzaamheidsrapportering voor bedrijven omvat het grondig analyseren van interne en externe factoren om de belangrijkste duurzaamheidskwesties te bepalen die van invloed zijn op het bedrijf en zijn stakeholders. Dit omvat het in kaart brengen van milieukwesties, sociale impact en governance-praktijken die relevant zijn voor de bedrijfsvoering en belanghebbenden, om vervolgens gerichte strategieën te ontwikkelen om deze aan te pakken.
Het volledige identificatieproces van deze materialiteiten – inclusief de omzetting ervan in acties en processen met KPI’s van aantoonbare data – is zowel tijdrovend als complex. Deze cyclus kan zes tot acht 8 maanden in beslag nemen.
Door vroeg te beginnen met dit proces, kunt u het hele proces en de nodige middelen over een langere periode spreiden, waardoor de normale bedrijfsvoering niet wordt verstoord.