Wie zijn werknemers op een voordelige manier wil motiveren en belonen voor hun inzet, heeft met de loonbonus op basis van cao 90 een interessante piste beschikbaar. Deze bonus – officieel het niet-recurrent resultaatsgebonden voordeel – is zowel fiscaal als sociaal aantrekkelijk, maar kent duidelijke regels én deadlines.
Wat is een loonbonus volgens cao 90?
Een loonbonus is een bonus die een werkgever aan werknemers toekent op basis van gezamenlijke doelstellingen. Het gaat dus niet om een individuele prestatie, maar om een collectief resultaat binnen een vooraf bepaalde periode. Denk bijvoorbeeld aan het behalen van een omzetdoelstelling of het terugdringen van ziekteverzuim.
De doelstellingen moeten concreet, meetbaar en controleerbaar zijn. Bovendien mag het behalen ervan bij de start van het plan niet zeker zijn. Zo blijft het echt een prestatiegebonden beloning.
Voorbeelden van mogelijke doelstellingen zijn:
een specifiek omzetcijfer halen
het aantal gevolgde opleidingen per werknemer verhogen
ziekteverzuim verminderen met een bepaald percentage
de afvalproductie binnen het bedrijf beperken
een kwaliteitscertificaat behalen
Wanneer moet je wat indienen?
Kiest een werkgever voor een loonbonusplan voor het kalenderjaar 2025? Dan moet de cao of toetredingsakte ten laatste op 30 april 2025 ingediend zijn.
Er zijn verschillende opties qua looptijd. Elke periode heeft zijn eigen uiterste neerleggingsdatum:
1e semester 2025: 28 februari 2025
2e kwartaal 2025: 30 april 2025
Kalenderjaar 2025: 30 april 2025
3e kwartaal 2025: 31 juli 2025
2e semester 2025: 31 augustus 2025
Let op: de uitvoering van de loonbonus mag maximaal met een derde van de gekozen periode terugwerken. Snel zijn is dus de boodschap.
Wat zijn de voordelen?
De loonbonus is financieel interessant voor zowel werknemer als werkgever. Voor werknemers geldt enkel een solidariteitsbijdrage van 13,07%. De werkgever betaalt een patronale bijdrage van 33%.
Er is géén bedrijfsvoorheffing verschuldigd zolang het toegekende bedrag binnen het fiscaal grensbedrag blijft. Voor 2025 zijn de plafonds als volgt:
4.164 euro bruto voor de sociale zekerheidsbijdragen
3.622 euro netto voor de bedrijfsvoorheffing
Worden deze bedragen overschreden? Dan valt het overschot onder de gewone sociale lasten en fiscale bijdragen.