Vanaf 1 november 2024 worden in Vlaanderen vier nieuwe steunzones ingevoerd ter vervanging van de bestaande zones, en de ontwrichte zonesteun wordt uitgebreid voor een periode van zes jaar. Deze steunmaatregel biedt bedrijven die investeren in deze zones een aanzienlijke verlaging van hun loonkosten wanneer zij nieuwe banen creëren.
De ontwrichte zonesteun werd ingevoerd om werkgelegenheid te stimuleren in economisch kwetsbare gebieden die getroffen werden door grote tewerkstellingsverliezen, zoals de sluiting van Ford Genk en Philips Turnhout, en de gevolgen van de aanslagen op Zaventem. Bedrijven die in deze zones nieuwe arbeidsplaatsen creëren, kunnen een vrijstelling van 25% op de doorstorting van de bedrijfsvoorheffing voor deze nieuwe posities ontvangen. Dit resulteert in een besparing van 4 à 5% op de loonkosten.
De nieuwe steunzones zijn: Limburg (zone Genk), Kempen (zone Turnhout), As Antwerpen-Brussel (zone Machelen) en een nieuwe zone in West-Vlaanderen (Wielsbeke). Via de website van Geopunt kunnen bedrijven verifiëren of hun locatie in een steunzone ligt. De steun is enkel van toepassing op arbeidsplaatsen die het aantal werknemers verhogen ten opzichte van het gemiddelde van de afgelopen 12 maanden en moeten binnen 36 maanden na de investering ingevuld worden. De arbeidsplaats moet minimaal drie jaar ononderbroken bestaan, met uitzonderingen voor bepaalde verlofsituaties.
De ontwrichte zonesteun is te combineren met andere steunmaatregelen, zoals de lastenverlaging voor ploegen- en nachtarbeid, de IPA-korting en bedrijfsvoorheffingvrijstelling voor startende ondernemingen. Een combinatie met specifieke vrijstellingen, zoals voor overwerk en onderzoekers, is echter niet toegestaan. Deze maatregel biedt bedrijven een aantrekkelijke financiële stimulans om in kwetsbare regio’s te investeren en werkgelegenheid te ondersteunen.
Bron: Baker Tilly
Bron afbeelding: VOKA